یافته های این مطالعه خبر خوشی برای والدینی خواهد بود که نوزاد نارس دارند زیرا بسیاری از این نوزادان مشکلاتی در رابطه با تکامل قلب دارند.
براساس مطالعات، این قبیل مشکلات تکاملی در چند ماه اول زندگی بروز می کند و به حفره های قلبی کوچکتر، ضخیم شدن عضله قلب و کاهش کارایی قلب در سال های آتی زندگی منجر می شود.
مطالعه محققان دانشگاه آکسفورد انگلیس همچنین نشان داده است که تغذیه با شیر مادر فواید سلامتی زیادی برای کودکان دارد که از جمله آنها می توان به کاهش خطراتی همچون ابتلا به آسم، ابتلا به چاقی در دوران کودکی، ابتلا به سرطان خون در دوران کودکی، اگزما و عفونت های گوش اشاره کرد.
دکتر ‘آدم لواندووسکی’ از مرکز تحقیقات بالینی قلب و عروق در آکسفورد و همکارانش در این مطالعه در پی پاسخ به این پرسش بودند که آیا تغذیه با شیر مادر در بلند مدت فواید سلامتی برای نوزدان نارس دارد یا خیر.
آنها در این مطالعه 102 نفر را که در اوایل تا اواسط دهه 20 سالگی خود قرار داشتند، بررسی کردند. این افراد پیشتر نیز موضوع مطالعه دیگری بودند که وضعیت انها را از ابتدای تولد در ارتباط با تاثیر روش های تغذیه مختلف کودک بر سلامتی ارزیابی کرده بود.
محققان در مطالعه جدید خود متوجه شدند، افرادی که پیش از موعد به دنیا آمده بودند و تنها با شیر مادر تغذیه شده بودند، حجم و عملکرد قلبی بهتری نسبت به افرادی که با شیر خشک تغذیه شده بودند، داشتند.
به گفته محققان، حتی بهترین شیر خشک نوزدان نیز فاقد برخی عوامل رشد، آنزیم ها و آنتی بادی هایی است که شیر مادر به نوزدان در حال رشد ارائه می دهد.
نتایج این مطالعه نشان می دهد، حتی در افرادی که تولد پیش از موعد به صورت اجتناب ناپذیری بر رشد و تکامل آنها تاثیر گذاشته است، تغذیه با شیر مادر می تواند موجب تقویت تکامل قلب شود.
یافته های این مطالعه در مجله Pediatrics منتشر شده است.
اما دانشمندان اخیراً دریافتهاند زنانی که حداقل یک بار در طول زندگی خود شیر میدهند، ۱۷ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی نسبت به زنانی هستند که هرگز شیر ندادهاند.
در طول یک دوره پیگیری متوسط ۱۰ ساله، زنانی که به نوزادشان شیر داده بودند، ۱۲ درصد کمتر در معرض سکته مغزی، ۱۴ درصد کمتر در معرض بیماری قلبی و ۱۱ درصد کمتر در معرض خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی عروقی بودند.
این تجزیه و تحلیل شامل اطلاعات سلامت حدود ۱.۲ میلیون زن از هشت مطالعه انجام شده در استرالیا، چین، نروژ، ژاپن، ایالات متحده و یک مطالعه چند ملیتی بین سالهای ۱۹۸۶ و ۲۰۰۹ بود.
فواید قلبی قبلاً در کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکردند دیده شده است. مطالعهای که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد نشان داد نوزادانی که حتی برای مدت کوتاهی شیر مادر مینوشند در مقایسه با کودکانی که هرگز شیر مادر نمیخوردند در ۳ سالگی فشار خون پایینتری داشتند. مهم نیست که کودکان نوپا چه مدت از شیر مادر تغذیه کردند یا اینکه سایر غذاهای کمکی را نیز دریافت کردند، فشار خون در کودکان نوپا که از شیر مادر تغذیه میکردند کمتر بود.
شواهد فزاینده ای وجود دارد که نشان میدهد تغذیه با شیر مادر میتواند نقش مهمی در کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی داشته باشد.
دکتر «ماریا آویلا» در این باره میگوید: «ما میدانیم که عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی، از جمله فشار خون بالا، میتوانند از دوران کودکی شروع شوند، بنابراین دادن شیر مادر به نوزاد حتی برای چند روز در دوران نوزادی، شروع خوبی برای یک زندگی سالم برای قلب است.»
تعدادی از مطالعات انجام شده نشان میدهد شیردهی میتواند خطر ابتلاء به بیماری قلبی و سکته را در زنان کاهش دهد.
انجمن قلب آمریکا به مادران توصیه میکند که به مدت ۱۲ ماه به نوزادان خود شیر بدهند و از حدود ۴ تا ۶ ماهگی به سایر منابع تغذیه منتقل شوند تا اطمینان حاصل شود که رژیم غذایی حاوی ریزمغذیهای کافی است.
آویلا میگوید: «اگر امکان دادن شیرمادر به نوزاد به هردلیلی وجود ندارد، نوزادان میتوانند از دریافت این مواد مغذی حیاتی با دوشیدن شیر مادر یا حتی استفاده از شیر مادر اهدایی و دادن آن در بطری به آنها بهره ببرند. همچنین در صورتی که هیچ کدام از این گزینهها امکان پذیر نیست، از شیرخشک مخصوص نوزادان غنی شده با آهن استفاده کنید.»